Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΡΦΙΤΣΕΣ ΑΠΟ ΤΣΟΧΑ

                                                                                                                                                            πηγή: Δημιουργίες "Ζωής"                                       

ΜΙΑ ΜΟΝΗ ΚΑΛΤΣΑ ... ΚΙ ΕΝΑΣ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ



Το Ματινάκι μας έχει βρει πολλές ιδέες για  κατασκευές,  εν όψει του παζαριού αγάπης που "σκαρώνουμε".

Αναρωτιέστε τι μπορείτε να  κάνετε μια κάλτσα που τρύπησε ή έχασε το ζευγάρι της; Πριν την πετάξετε, δείτε πώς μπορείτε με αυτή την κατασκευή να φτιάξετε εύκολα ένα κουκλάκι και να παίζετε κουκλοθέατρο!

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο


             Υλικά
·         Κάλτσα
·         Πον-πον
·         Φύλλα τσόχας (εναλλακτικά χαρτόνια)
·         Ματάκια
·         Κόλλα
·         Ψαλίδι

1. Θα φτιάξετε τη φατσούλα της κάλτσας σας στην πλευρά που είναι η πατούσα της! Κολλήστε ματάκια και εάν δεν έχετε, κόψτε κύκλους άσπρους και μαύρους από τσόχα ή χαρτόνι και κολλήστε τους.
2. Κολλήστε το πον-πον για μύτη. Κόψτε από κόκκινη τσόχα ένα στοματάκι και κολλήστε το. Αν δεν έχετε τσόχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινο χαρτόνι.  
3. Κόψτε λωρίδες από τσόχα σε όποιο χρώμα θέλετε και κολλήστε τις για να φτιάξετε τα μαλλιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λωρίδες από γκοφρέ χαρτί ή και μαλλί πλεξίματος!
Η κάλτσα-κουκλάκι είναι έτοιμη! Βάλτε το χέρι σας στην κάλτσα και ζωντανέψτε το κουκλάκι! Μπορείτε να φτιάξετε ολόκληρη παρέα από διαφορετικά κουκλάκια και να παίζετε κουκλοθέατρο!


Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!Γελαστούλης

Χιονάνθρωπος με βαμβάκι

Μην περιμένετε να χιονίσει για να φτιάξετε τον δικό σας χιονάνθρωπο! Φτιάξτε τον με βαμβάκι και απλά υλικά σε αυτή την κατασκευή και στολίστε το παιδικό δωμάτιο!

Βαθμός δυσκολίας: μέτριος

Υλικά
  • Βαμβάκι
  • Χαρτί γκοφρέ (διάφορα χρώματα)
  • Κουμπιά μικρά
  • Χαρτόνι για φόντο
  • Κόλλα
  • Ψαλίδι

1. Διαλέξτε ένα χαρτόνι για φόντο, εμείς διαλέξαμε το μπλε, καλό είναι να είναι σκούρο για αντίθεση. Φτιάξτε με τα χέρια σας δύο μπάλες από βαμβάκι, μία μεγάλη για το σώμα και μία μικρότερη για το κεφάλι του χιονανθρώπου.
2. Με μικρά κομματάκια από χαρτί γκοφρέ, φτιάξτε δύο μικρές μπαλίτσες για μάτια. Στρίψτε ένα μικρό κομμάτι για να φτιάξετε τη μύτη και ένα άλλο μικρό κομμάτι για το στόμα. Στη συνέχεια κολλήστε τα στο πρόσωπο και επίσης κολλήστε δύο κουμπιά στο σώμα του.
3. Με ένα κομμάτι γκοφρέ χαρτί σχηματίστε ένα σκουφί, σαν κύπελλο. Επίσης, με καφέ γκοφρέ χαρτί φτιάξτε μια σκούπα ως εξής: στρίψτε ένα μακρόστενο κομμάτι και στη μία άκρη κόψτε μερικές λωρίδες, που θα στρίψετε ξανά.
4. Κολλήστε το σκουφί και τη σκούπα και βάλτε ένα στρώμα βαμβάκι στο κάτω μέρος του πίνακά σας.
5. Φτιάξτε πολλές μικρές μπαλίτσες από βαμβάκι και κολλήστε τις σε διάφορα σημεία. Είναι οι χιονονιφάδες σας!
6. Ο χαμογελαστός σας χιονάνθρωπος είναι έτοιμος!

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!

πηγή : mama kid

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο ντεκουπάζ

Τι ακριβώς είναι; Ας πούμε βλέπεις μια πανέμορφη χαρτοπετσέτα με ένα σχέδιο μούρλια. Μια μαργαρίτα για παράδειγμα. Ε, παίρνεις το ψαλιδάκι κόβεις την μαργαρίτα, περνάς με διάφανη κόλλα την επιφάνεια που θέλεις να την κολλήσεις, την τοποθετείς προσεκτικά και την στεγανοποιείς από πάνω με λίγη ακόμη κόλλα για ντεκουπάζ.
Πού μπορείς να κάνεις ντεκουπάζ; Πραγματικά δεν υπάρχουν όρια. Σε υφάσματα, σε έπιπλα, σε στολίδια, σε χαρτόνι.  
Το ντεκουπάζ λοιπόν, μπορεί να μεταμορφώσει πολλές επιφάνειες, πόσο μάλλον τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μπορείς να στολίσεις κάρτες, φάτνες, μπάλες, κουτάκια, συσκευασίες δώρων με όμορφες παραστάσεις από γιορτινές χαρτοπετσέτες.
Τι θα χρειαστείς;
Εάν δεν θέλεις να ξοδευτείς σε ειδική κόλλα για ντεκουπάζ (που δεν είναι και τόσο πολύ ακριβή), μπορείς να πειραματιστείς με όποια κόλλα σου αρέσει για να κολλήσεις τις παραστάσεις σου και με διάφανο βερνίκι νυχιών για να τις στεγανοποιήσεις από πάνω.
Καλή επιτυχία! icon smile Χριστουγεννιάτικο ντεκουπάζ
 πηγή:sheblogs,eu

ΔΕΝΤΡΑ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΑ .... ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

                             


Σε όλους είναι οικεία η εικόνα τους: ορδές ανθρώπων με ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους την φρίκη όλων των πολιτισμών παίρνουν τον δρόμο της φυγής με την ελπίδα όχι για καλύτερη ζωή, επαγγελματική σταδιοδρομία ή ταξιδιωτικές εμπειρίες, αλλά για ζωή.

 Είναι οι πρόσφυγες, δηλαδή άτομα που εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε κοινωνική ομάδα ή εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων, βρίσκονται εκτός της χώρας της οποίας έχουν την ιθαγένεια και δεν μπορούν, ή εξαιτίας αυτού του φόβου, δεν επιθυμούν να απολαμβάνουν την προστασίας της χώρας αυτής.

 Είναι δέντρα ξεριζωμένα που πρέπει να ευδοκιμήσουν σε όποιο χώμα και να μεταφυτευτούν, μπορούν; Έφυγαν γιατί πίστεψαν πως  κάτι καλύτερο από τον θάνατο θα βρουν παντού να τους περιμένει. Ένα χαρακτηριστικό τους γνώρισμα έγινε ο αγώνας τους για την επιβίωση.




Διαβάστε, δείτε κι ακούστε για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα
                
                                                                                                                   πηγή: ψηφιακό σχολείο

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ,

από την εκπαιδευτική τηλεόραση

ΠΑΠΟΥΑ, από την Ειρήνη μας


                Ιθαγενείς κάτοικοι της Νέας Γουινέας και ορισμένων άλλων νησιών
 της Μελανησίας. Το όνομά τους  προέρχεται από το πουάχ – πουάχ,
 που σημαίνει κατσαρά μαλλιά.

Διακρίνονται σε δύο τύπους: στους Μελανήσιους και στους ορεινούς. 
Οι Μελανήσιοι λέγονται και παράλιοι, έχουν λεπτή  σωματική διάπλαση
 και είναι χαμηλοί. Το κεφάλι τους είναι στενό και μακρουλό και τα μαλλιά
 τους είναι σγουρά, ενώ  η μύτη τους δεν είναι πλατιά αλλά πολλές φορές
 είναι γαμψή. Το δέρμα τους είναι σκουρόχρωμο.

Οι ορεινοί έχουν κανονικό ανάστημα, φαρδιά μύτη, μεγάλο στόμα,
 πλατύ πρόσωπο και σκουρόχρωμο δέρμα. Τα μαλλιά τους είναι, όπως και 
τους προηγούμενους, σγουρά. Συναντιούνται στην ενδοχώρα της
 Νέας Γουινέας.

  Οι Παπούα  ασχολούνται με τη γεωργία και με το κυνήγι και ο πολιτισμός
 τους βρίσκεται ακόμα σε πρωτόγονο στάδιο

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γ ΣΟΥΔΙΑΣ

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΑΡΕΓΚ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ


Τουαρέγκ
από τον  άλλο Βαγγέλη μας.

Οι Τουαρέγκ , είναι ένας Βερβερικός νομαδικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας και στο τμήμα του Σαχέλ στη δυτική Αφρική. Η ονομασία "Τουαρέγκ" είναι αραβική και σημαίνει προφανώς "περιπλανόμενος". Στη γλώσσα τους ονομάζονται Ιμουχάγ . Ο πληθυσμός τους φθάνει περίπου το 1.200.000 σε όλη την περιοχή εξάπλωσης τους που περιλαμβάνει τα κράτη ανά σειρά πληθυσμού: Νίγηρας, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Αλγερία, Λιβύη.

Θρησκεία

Είναι μουσουλμάνοι σουνίτες στο θρήσκευμα, αλλά διατηρούν πολλά προ-ισλαμικά ήθη και έθιμα όπως για παράδειγμα τα πολλά φυλαχτά που φοράνε, κυρίως οι γυναίκες.

Γλώσσα

Η κύρια γλώσσα τους είναι η Ταμασέκ και η βερβερική αυτή γλώσσα στηρίζεται στην γραφή Τιφινάγ, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως και από τους υπόλοιπους Βέρβερους στην Αλγερία, στο Μαρόκο και στην Μαυριτανία. Γλωσσολογικά ανήκει στην Αφρο-Ασιατική οικογένεια που ανήκουν και οι υπόλοιπες βερβερικές διάλεκτοι.

                                                         Παραδόσεις - Έθιμα
    
 Στους Τουαρέγκ ο κανόνας κάλυψης του προσώπου που επιβάλει το ισλάμ αντιστρέφεται, κι έτσι οι άντρες είναι εκείνοι που καλύπτουν το πρόσωπό τους, αφήνοντας μόνο την περιοχή των ματιών τους ακάλυπτη, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν το καλύπτουν. Αυτό εξυπηρετεί, όχι μόνο για λόγους τήρησης των παραδόσεων, αλλά και για την προφύλαξη τους στις μετακινήσεις τους, από τις αμμοθύελλες που θερίζουν την Σαχάρα, αλλά είναι και μια «θερμομονωτική» λύση ενάντια στην αφόρητη ζέστη και τον καυτό ήλιο της ερήμου, όσο κι αν αυτό ξενίζει τους Ευρωπαίους.
 Ονομάζονται και μπλε άνθρωποι, γιατί με τα χρόνια το δέρμα τους αρχίζει να βάφεται όταν φοράνε συχνά τα ενδύματα που είναι βαμμένα με το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα
.
ΛΙΑΠΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ

Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ, μέσα από ιστορικά στοιχεία και αναπαραστάσεις, αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821 και στον τρόπο που αυτή προετοιμάστηκε και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. 
Ξεκινά με τη ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και τον όρκο που έδιναν τα μέλη της. Η αφοσίωση και η αγάπη στην πατρίδα ήταν υπέρτατο καθήκον για όλους τους αγωνιστές. Ο εχθρός ήταν ένας, οι Τούρκοι, και έπρεπε όλοι να συσπειρωθούν εναντίον τους. Οι βιαιότητες και οι λεηλασίες δεν είχαν τελειωμό. Οι Τούρκοι ποτέ δεν πίστευαν και δεν περίμεναν ότι οι Έλληνες θα ξεσηκωθούν και θα αντιδράσουν. Ακόμη και όταν οι φήμες για την Επανάσταση διαδίδονταν, εκείνοι εθελοτυφλούσαν και αρνούνταν να δουν την πραγματικότητα.
 Όμως, ο ξεσηκωμός ήταν πολύ κοντά. Ο αφηγητής περιγράφει αναλυτικά την πορεία που διέγραψε η Επανάσταση και τις πόλεις από τις οποίες πέρασε. Σιγά-σιγά, όλη η χώρα συμμετείχε ενεργά και δραστήρια στον αγώνα για την απελευθέρωση. Απλοί άνθρωποι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και προσέφεραν ό, τι μπορούσαν με κάθε μέσο και τρόπο. 
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000006581&tsz=0&autostart=0Προβάλλονται πλάνα της κάθε περιοχής που ξεσηκωνόταν, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στους κύριους πρωταγωνιστές Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, Π. ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, Δ. και Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗ, Ο. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ, Α. ΔΙΑΚΟ, καθώς και πολλούς άλλους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία. Βλέπουμε πλάνα από αγάλματά τους, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς δρόμους πόλεων, προς ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους. Το ντοκιμαντέρ κλείνει με την εικόνα ενός τσολιά που πέφτει, μαχόμενος πάνω στον αγώνα, αναδεικνύοντας έτσι την έννοια της αυτοθυσίας, σε όλο της το μεγαλείο.

ΕΤΣΙ ΜΥΗΘΗΚΑ ΣΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Στο ιστολόγιο των φίλων μας από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής βρήκα και αναδημοσιεύω την παρακάτω ανάρτηση, που περιγράφει λεπτομερώς την τελετή ορκωμοσίας ενός μέλους της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ήμουν γνωστός πατριώτης. Άλλο δεν ποθούσε η καρδιά μου παρά να δω το έθνος μου λεύτερο. Τότε με πλησίασε κάποιος…
   Οι κουβέντες του ήταν προσεχτικές, μα καταλάβαινα πως κι εκείνος για την πατρίδα πονούσε. Μου έλεγε λίγα μα ένιωθα πολλά: πως οι Έλληνες υποφέρουν χωρίς φταίξιμο, πως οι δικοί μας που ζούσαν στην Ευρώπη ήθελαν να βοηθήσουν στη μόρφωση και την προκοπή των συμπατριωτών μας, πως υπήρχαν σύλλογοι που ήθελαν να συντρέξουν…
   Όχι, δε μίλησε για ξεσηκωμό, αυτό είναι βέβαιο.Μα έδειξε να χαίρεται όταν του είπα πως θέλω κι εγώ να κάνω ό,τι περνά απ’ το χέρι μου.
-Είσαι πρόθυμος να πάρεις όρκο για την αφοσίωσή σου;με ρώτησε. Οι καιροί είναι πονηροί και μόνο αυτούς που δένει όρκος ιερός μπορούμε να εμπιστευθούμε.
   Όταν τον βεβαίωσα πως ναι, μου είπε να περιμένω να κάνει συνεννοήσεις με τον παπά για να ορκιστώ πάνω στο Ευαγγέλιο.
   Σε λίγες ώρες, βρέθηκαν παπάς κι Ευαγγέλιο. Εγώ ένιωθα ενθουσιασμό και ταραχή μαζί. Μέχρι να βάνει ο παπάς το πετραχήλι, με παίρνει ο … παράμερα και με βάζει να επαναλάβω τρεις φορές τούτον τον όρκο, που όπως έμαθα αργότερα ήταν ο “μικρός όρκος”:
«Ορκίζομαι εις το όνομα της αληθείας και της δικαιοσύνης, ενώπιον του Υπερτάτου Όντος, να φυλάξω, θυσιάζων και την ιδίαν μου ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα το μυστήριον, το οποίον θα μου εξηγηθεί και ότι θα αποκριθώ την αλήθειαν εις ό,τι ερωτηθώ»
   Μετά, μπροστά στον παπά και στο Ευαγγέλιο με ξαναρώτησε:
-Είναι αληθινά, αδελφέ, αυτά που μου επανέλαβες τρεις φορές;
-Είναι και θα είναι αληθινά και για την ασφάλειά τους ορκίζομαι στο Ευαγγέλιο, αποκρίθηκα εγώ και βεβαίωσα τον όρκο μου στο ιερό βιβλίο.
   Ο παπάς την ουσία του όρκου μου δε γνώριζε, καθώς του είχε πει ότι πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση.
   Έτσι έγινα Βλάμης.Μαζί με τούτον τον τίτλο μου δόθηκαν σημάδια μυστικά για ν’ αναγνωρίζω τους άλλους σαν κι εμένα. Γι’ αυτά όμως και για όλα όσα ακολούθησαν δε θα σας μαρτυρήσω τίποτε παραπάνω, καθώς με δένουν πιο βαριοί όρκοι…


Σημείωση:Το κείμενο δεν είναι αυθεντικό-έχει μετατραπεί σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών.

ΕΣΚΙΜΩΟΙ

Φρέσκια, ολόφρεσκια η εργασία του Βαγγέλη μας  για τους Εσκιμώους. ΚΛΙΚ 

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

 H Κατερίνα μας γιορτάζει. Μαζί με τις ευχές μας της αφιερώνουμε και μια παρουσίαση για την εκπληκτική ζωή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία θα  προστατεύει το κορίτσι μας πάντα. 
 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ !!!

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ, ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ... ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ . . .

  Το συγκλονιστικό βίντεο που ακολουθεί μας το έστειλε η Μαρία Βαλαβάνη . 
Για να καταλάβουμε πως έχουμε χίλιους λόγους να ευχαριστούμε το Θεό  κι άλλους τόσους για να κάνουμε τη ζωή γιορτή.

Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ


  παρουσίαση: Γ.ΣΟΥΔΙΑΣ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΣΙΟΥ, από τη ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ


Σιού  (Sioux)




Σκηνές τίτπι των Σιου (πίνακας του 1833).
Ως Σιού αναφέρονται ομάδες ιθαγενών (Ινδιάνων) της Βόρειας Αμερικής που μιλούν την ομώνυμη διάλεκτο.
Οι Σιού διακρίνονται σε τρεις κύριες ομάδες :
§  Ντακότα (φυλή Ινδιάνων ΗΠΑ) (Dakota) ή Σαντέ (Santee)
§  Γιάνκτον και Γιανκτονάι (Yankton, Yanktonai) ή Νακότα, και
§  Τέτον-Βάν (Teton-Wan) ή Λακότα.
Οι όροι "ντακότα", "νακότα" και "λακότα" σημαίνουν "φίλοι" στη διάλεκτο των τριών ομάδων. Οι Σιού παραδοσιακά επιδίδονταν στο κυνήγι του βουβάλου και κατασκεύαζαν τις χαρακτηριστικές κωνικές σκηνές τίπι. Τον χειμώνα ζούσαν σε μικρές ομάδες. Το καλοκαίρι ήταν η περίοδος που οι ομάδες συγκεντρώνονταν με αφορμή λ.χ. το χορό του ήλιου και οργάνωναν πολεμικές επιδρομές εναντίον γειτονικών φυλών.
Ήταν άριστοι ιππείς, φημισμένοι επειδή χρησιμοποιούσαν τόξα και πιστόλια με ακρίβεια ενώ κάλπαζαν. Τα άλογα θεωρούνταν μεγάλης αξίας και για αυτό κάποιοι πολεμιστές κατείχαν εκατοντάδες. Δεν χρησιμοποιούνταν μόνο στον πολέμο αλλά και ως μέσα ανταλλαγής.


                                                         Ιστορία 
Οι Αμερικανοί άποικοι άρχισαν να καταλαμβάνουν τη γη των Σιού από τη δεκαετία του 1840. Οι Σιού επιχείρησαν να διαπραγματευτούν, και αφού οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν αποτελέσματα, κήρυξαν τον ξεσηκωμό εναντίον των αποικιοκρατών. Μεταξύ 1862-1890 καταγράφονται η εξέγερση των Σαντέ το 1862, ο πόλεμος που διεξήγαγε ο αρχηγός Makhpiya-luta (Κόκκινο Σύννεφο) μεταξύ 1865-67 που ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπογράψουν τη συνθήκη του οχυρού Laramie (1868), και τέλος η μεγάλη εξέγερση που διηύθυναν οι αρχηγοί Tatanka Yotanka (Καθιστός Ταύρος) και Tashunca-Uitco (Τρελό Άλογο), που τερματίστηκε με αιματηρό τρόπο στις  29 Δεκεμβρίου, 1890,  (σφαγή στην περιοχή Wounded Knee). (Πληγωμένο γόνατο).


Οι Σιού μετακινήθηκαν από τα Βόρεια στα Νότια στην περιοχή της Ντακότα, όπου κατοικούν και σήμερα εκτρέφοντας βούβαλους. Κατοικούν επίσης στις περιοχές της Μινεσσότα και Νεμπράσκα στις Η.Π.Α. και στις περιοχές Αλμπέρτα, Σασκατσουάν και Μανιτόμπαστον Καναδά. Σήμερα αριθμούν πάνω από 150.000 άτομα.
</

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ Η ΓΗ

Αυτόχθονες αποκαλούμε αυτούς που κατοικούν στη γη των προγόνων τους, 
που δεν ήρθαν από άλλο τόπο. Στις μέρες μας έχουν απομείνει λίγοι, γιατί οι "πολιτισμένοι" Ευρωπαίοι και άλλοι αποδείχτηκαν απολίτιστοι, αφού τους φέρθηκαν σαν "πρωτόγονους", τους εκμεταλλεύτηκαν και ή τους εξόντωσαν ή τους περιόρισαν σε μικρές εκτάσεις γης. Λέγονται και ιθαγενείς

Αυτόχθονες λαοί υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. π. χ.
  • στην Αφρική: οι Βέρβεροι, οι Τουαρέγκ, οι Μασάι, οι Πυγμαίοι, οι Βουσμάνοι, οι Μπαντού
  • στην Ασία: οι Μογγόλοι, οι Βεδουίνοι
  • στην Αμερική: οι Ινδιάνοι( ΣιουΤσερόκοι κλπ)
  • στην Ωκεανία: οι Αβορίγινες (Αυστραλία), οι Μαορί (Νέα Ζηλανδία), οι Παπούα(Νέα Γουινέα)
  • στις Αρκτικές περιοχές: οι Εσκιμώοι, οι Λάπωνεςίγο χαμηλότερα), οιΣαάμι
Οι Μασάι

Οι Μασάι ζουν στην περιοχή των συνόρων Κένυας - Τανζανίας.

Υπολογίζονται περίπου στις 900.000 και στις δύο χώρες. Παρόλο που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν τους Μασάι να εγκαταλείψουν τον ημινομαδικό τρόπο ζωής, αυτοί επιμένουν στα 
ήθη και έθιμά τους. Μάλιστα η ικανότητά τους να καλλιεργούν σε ερήμους και δασικές εκτάσεις, έχουν κάνει πολλούς να πουν ότι ο τρόπος ζωής των Μασάι είναι η απάντηση στην αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται στον πλανήτη μας.
Ένα χωριό των Μασάι έχει τέσσερις έως οκτώ οικογένειες με τα κοπάδια τους και αποτελείται από έναν μεγάλο κυκλικό φράχτη από αγκαθωτούς θάμνους που περιβάλλει έναν δακτύλιο από σπίτια.
Οι κατοικίες των Μασάι είναι πολύ πρόχειρες αφού είναι λαός νομαδικός και φτιάχνονται κυρίως από κοπριές ζώων, λάσπη και ξύλα.
Είναι μικρές 3 Χ 5 μ. και ύψος 1,5 μ. Εκεί μέσα η οικογένεια μαγειρεύει, τρώει, κοιμάται αλλά έχει και την αποθήκη της, την οικοσυσκευή της, τα πάντα.

Η κοινωνία των Μασάι είναι σε αξιοσημείωτο βαθμό εξισωτική, ποτέ δεν υπήρξαν σκλάβοι.
Τα τελετουργικά διευθύνονται από έναν ειδικό, ο οποίος, αν και δεν έχει πολιτική δύναμη, είναι θρησκευτική κεφαλή του λαού του.

Ασχολούνται με την κτηνοτροφία, διανύουν μεγάλες αποστάσεις με
 τις αγελάδες τους για να βρούνε νερό κι είναι φημισμένοι για τις πολεμικές 
τους ικανότητες.
Οι άντρες πολεμιστές βάφουν τα μαλλιά τους με μια ειδική κόκκινη βαφή 
(ώχρα), φτιαγμένη ίσως από μια ουσία που βγαίνει από κάποιο φυτό
 της περιοχής ενώ οι νεαρότεροι είναι συνήθως ξυρισμένοι, άντρες και 
γυναίκες.

Συνήθειά τους είναι το τρύπημα και το τέντωμα των αυτιών τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες



Κύρια τροφή τους είναι το κρέας, το γάλα, το καλαμπόκι, οι πατάτες, το ρύζι, τα φασόλια, οι σούπες από φυτά και το αίμα των βοδιών σε γιορτές αλλά και ασθενείς

Τα ρούχα τους είναι μαύρα σε νεαρή ηλικία και αργότερα κόκκινο, μπλε, ριγέ και καρό. Φοράνε απλά σανδάλια, ξύλινα βραχιόλια, χάντρες και κοσμήματα για τις γυναίκες.

προαιρετική εργασία 

Διάλεξε έναν από τους παραπάνω αυτόχθονες λαούς και φτιάξε μια ανάλογη μικρή παρουσίαση

παράδοση έντυπη ή ηλεκτρονική έως 3/12/2012

πηγή: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΕΙ:" ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ..."


ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
«Έτσι λίγο αν θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια αφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στις πολιτείες.»
                                                                                           Τάσος Λειβαδίτης

Αυτός ο στίχος είναι μία υπερβολή η οποία μας δείχνει ότι δεν πρέπει ούτε στιγμή στον πόλεμο να σκεφτόμαστε άσχετα πράγματα. Γιατί έτσι για λίγο αν σκεφτούμε κάτι άλλο μπορεί ο στόχος μας να χαθεί.

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΜΗ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ – ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ,ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΠΩΣ ΗΘΕΛΑΝ
ΕΚΕΙΝΟ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΓΩ ΘΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΩ
Κωνσταντίνος-Σταύρος Μπούτσελης