Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΣΙΧΙΣΜΟΣ από τη Ματίνα

Αρχείο:Khanda1.svgΟ Σιχισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία η οποία ξεκίνησε το δέκατο πέμπτο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, με επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ. Βασίζεται στις διδασκαλίες του Νάνακ Νεβ και των εννέα διαδόχων του. Αυτό το σύστημα θρησκευτικών φιλοσοφιών είναι γνωστό παραδοσιακά με το όνομα Gurmat (δηλαδή οι διδασκαλίες των γκουρού) ή Sikh Dharma. Ο όρος «Σιχισμός» προέρχεται από τη λέξη Sikh, η οποία προέρχεται στη από τη σανσκριτική ρίζα śiṣya που σημαίνει «απόστολος» ή «αρχάριος», ή śikṣa που σημαίνει «διδασκαλία». Οι υποστηρικτές Σιχισμού είναι γνωστοί ως Σιχ.


Ο Χρυσός Ναός (Χαρμαντίρ Σαχίμπ) στο Αμριτσάρ της Ινδίας 

Το κύριο δόγμα του Σιχισμού είναι η πίστη στον Vāhigurū (Θεό). Ο Σιχισμός απαιτεί την αναζήτηση της σωτηρίας μέσω πειθαρχημένης, προσωπικής περισυλλογής στο όνομα και στο μήνυμα του Θεού. Ο εγωισμός, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση και η λαγνεία είναι γνωστά ως "Τα Πέντε Κακά" τα οποία επιφέρουν χωρισμό 
από τον Θεό και μπορούν να θεραπευθούν μόνο με έντονη και αδιάκοπη αφοσίωση προς αυτόν.[2] Οι οπαδοί του Σιχισμού πρέπει να ακολουθούν τις διδασκαλίες των δέκα γκουρού (διαφωτισμένοι ηγέτες), καθώς επίσης και την ιερή τους γραφή, την Gurū Granth Sāhib.

Khālsā  

Με τον όρο "Khālsā" (αγνός) αναφερόμαστε στους Σιχ, που έχουν την λάβει την Amrita (αθανασία), στην τελετή Amrit Sanskar.[α] Οι Σιχ που έχουν κάνει τη συγκεκριμένη τελετή, ονομάζονται Amritdhari και είναι υποχρεωμένοι να φέρουν τα pañj kakkē ή pañj kakār: Αυτά αποτελούνται από τα εξής:

·         kēs: άκοπα μαλλιά, τα οποία καλύπτονται συνήθως με ένα είδος τουρμπανιού (Dastar ή Pagṛi)
·         kaṅghā: μικρή χτένα για την περιποίηση των μακριών μαλλιών
·         kaṛā: σιδερένιο βραχιόλι που συνήθως φοριέται στον αριστερό καρπό
·         kirpān: μικρό τελετουργικό ξίφος
·         kachchhera: κοντό παντελόνι, που χρησιμοποιείται ως εσώρουχο
Ο θεσμός αυτός ιδρύθηκε το 1699 από τον τελευταίο γκουρού.
Πολλοί Σιχ συναντώνται σε χώρες του Δυτικού Κόσμου, όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ στις αρχές του εικοστού αιώνα δημιουργήθηκε μια σημαντική κοινότητα στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, σημαντικοί πληθυσμοί υπάρχουν στην Ανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.