Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Ο ΚΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ


Με αυτόν τον τίτλο βρήκα ένα άρθρο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.healthview.gr/node/12534 και σκέφτομαι να μεταναστεύσω προς Αφρική μεριά,στην έρημο Καλαχάρι, για να γυρίσω όλο χάρη....έχοντας απαλλαγεί από τα βάρη... Διαβάστε το...

cactus
Συγγραφέας: 
 Στυλιανός Πανταζής,
Πολλοί ασθενείς μου με ρωτούν αν υπάρχει ένα φυτικό, ασφαλές, οικονομικό σκεύασμα που πραγματικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η απάντηση είναι ότι ναι υπάρχει ένα φυτικό σκεύασμα που τα κάνει όλα αυτά. Το φυτό είναι κάκτος και φύεται στην έρημο Καλαχάρι στην Νότια Αφρική και αξιόπιστα στοιχεία από κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Πού βρίσκεται η έρημος Καλαχάρι?

Στην Νότια Αφρική, που η τροφή σπανίζει, οι κυνηγοί της φυλής Σαν έχουν βρει εδώ και χιλιετίες έναν τρόπο να μειώνουν το βασανιστικό αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων κυνηγιών. Τρώγοντας αυτόν τον κάκτο που οι δυτικοί έχουν ονομάσει Hoodia gordonii καταφέρνουν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας και να καταφέρουν να συνεχίζουν το κυνήγι για μέρες χωρίς καθόλου φαγητό και χωρίς να υποφέρουν από την πείνα.
Ο κάκτος φύεται σε έρημους με πολύ υψηλή θερμοκρασία και απαιτεί πολλά έτη για να ωριμάσει. Ο κάκτος περιέχει μία ουσία που οι επιστήμονες ονόμασαν Ρ 57 και σε αυτήν φαίνεται να οφείλεται η ανορεκτική του δράση.

Πως λειτουργεί

Για τον έλεγχο της πείνας ο εγκέφαλος μετράει την περιεκτικότητα του αίματος σε θρεπτικά συστατικά και κυρίως σε γλυκόζη. Όταν το επίπεδο της γλυκόζης μειωθεί κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο ο εγκέφαλος το αντιλαμβάνεται αυτό και στέλνει σε εμάς το μήνυμα της πείνας. Όταν καταναλώνουμε τροφή, η γλυκόζη του αίματος ανεβαίνει και το αίσθημα της πείνας μειώνεται.
Η ουσία Ρ 57 ξεγελάει τον οργανισμό ότι στο αίμα υπάρχει αρκετή γλυκόζη, ενώ στην πραγματικότητα η γλυκόζη είναι φυσιολογική ή λίγο μειωμένη. Η φυσιολογική ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος δεν επηρεάζεται και γι' αυτό η κατανάλωση του κάκτου είναι ασφαλής ακόμα και σε ακραίες συνθήκες ασιτίας, έτσι όπως τον καταναλώνουν οι Αφρικανοί κυνηγοί που μένουν πολλές ημέρες χωρίς τροφή.

Πως μπορεί ο κάκτος να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Με αυτές τις πληροφορίες τα υπόλοιπα είναι αυτονόητα. Το βασανιστικό αίσθημα της πείνας μειώνεται και μπορεί το άτομο να συνεχίσει την ημέρα του καταναλώνοντας λιγότερη τροφή. Λιγότερη τροφή ίσον λιγότερες θερμίδες, άρα απώλεια βάρους.

Κλινικές μελέτες για τον κάκτο

Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν πριν 10 περίπου χρόνια. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και οι μελέτες συνεχίζουν. Σύμφωνα με αρχικά στοιχεία, οι ασθενείς που δοκίμασαν το σκεύασμα μείωσαν την λήψη τροφής κατά 1000 θερμίδες την ημέρα χωρίς ειδικό διαιτολόγιο και χωρίς ειδική παρακολούθηση.

Ασφάλεια της χρήσης του κάκτου

Αυτό που κάνει τα σκευάσματα πραγματικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει κάποια σημαντική επιβάρυνση για την υγεία. Σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν για την μείωση της όρεξης που έχουν συνδεθεί με πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες) που πολλές φορές ήταν και θανατηφόρες (και κατέληξαν στην απόσυρση του φαρμάκου από την αγορά), τα σκευάσματα που περιέχουν τον κάκτο hoodia είναι εξαιρετικά ασφαλή. Στις κλινικές μελέτες δεν εμφανίστηκαν σχεδόν καθόλου παρενέργειες που να αποδοθούν στο σκεύασμα. Φυσικά η χρήση πολλών χιλιετηρίδων από τους ιθαγενείς της ερήμου Καλαχάρι επιβεβαιώνουν τις κλινικές μελέτες.
Αν και το σκεύασμα θεωρείται εξαιρετικά ασφαλές, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να ρωτήσετε ειδικό σε περιπτώσεις που πάσχετε από διαβήτη και λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, σε περίπτωση που πάσχετε από καρδιοπάθεια ή διαταραχές της πήξης τους αίματος.

Συμπέρασμα

Για όσους είναι δύσκολο να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων με τον πιο απλό και παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή «να το ράψουν», υπάρχει μία λύση που μπορεί να τους βοηθήσει να το καταφέρουν.
Στυλιανός Πανταζής
  • γενικός γιατρός
  • ειδικός ολιστικής ιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.