Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


Γ. ΣΟΥΔΙΑΣ

Η λαϊκή μούσα για την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου  λέει:


Νά 'μουν πουλί να πέταγα, να πήγαινα του ψήλου,ν'αγνάντευα τη Ρούμελη, το δόλιο Μεσολόγγι,
πώς πολεμά με την Τουρκιά, με τέσσερους πασάδες.
πέφτουν οι μπόμπες σα βροχή, οι μπάλες σα χαλάζι,
κι αυτό το λιανοντούφεκο σαν άμμος της θαλάσσης.
κλαίουν μανούλες για παιδιά, γυναίκες για τους άνδρες
κλαίει κι η μαύρη μας η γη πώχασε τη σπορά της...ΕΝΟΤΗΤΑ Γ- ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 : Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ- ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ  ΣΟΛΩΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1)    Πότε ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου και από ποιον;

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1825 από τον Κιουταχή ο οποίος ξεκινώντας με πολυάριθμο στρατό από τη Λάρισα και υποτάσσοντας στο πέρασμα του πολλές περιοχές της Στερεάς, έφτασε στο Μεσολόγγι και το πολιόρκησε.

2)    Γιατί η κατάληψη του Μεσολογγίου  ήταν σημαντική για τους Τούρκους;

Η κατάληψη του Μεσολογγίου είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Τούρκους, γιατί από εκεί περνούσε ο ένας από τους δύο δρόμους που οδηγούσαν στην Πελοπόννησο.

3)    Γιατί το Μεσολόγγι ήταν σημαντική πόλη για τους Έλληνες;

Α)Ήταν χτισμένο σε μια θέση με πολλά φυσικά πλεονεκτήματα. Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης περιβαλλόταν από ρηχή λιμνοθάλασσα, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της προστατευόταν με τάφρους και τείχος.
 Β) Το είχε επιλέξει ως έδρα του ο Φαναριώτης Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, προσκαλώντας εκεί τον Άγγλο ποιητή λόρδο Μπάιρον και άλλους Φιλέλληνες.
Γ) Στην πόλη λειτουργούσε Νοσοκομείο, πλήρες μηχανουργείο για την κατασκευή πολεμικού υλικού και τυπογραφείο που εξέδιδε δύο εφημερίδες.
Δ) Εκεί είχαν καταφύγει πολλοί πρόσφυγες από τις γύρω περιοχές καθώς και αρκετοί ένοπλοι , κυρίως Σουλιώτες.

4)    Πόσο κράτησε η πολιορκία του Μεσολογγίου; Τι έκαναν οι πολιορκημένοι τον πρώτο καιρό;

Η πολιορκία του Μεσολογγίου κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Τον πρώτο καιρό οι πολιορκημένοι απέκρουσαν με επιτυχία τους Τούρκους, ενώ ο Μιαούλης τους εφοδίαζε με τρόφιμα και πολεμοφόδια σπάζοντας τον τουρκικό αποκλεισμό από τη θάλασσα. Οι πολιορκημένοι αγωνιστές μάλιστα, με τη στήριξη του Καραϊσκάκη και άλλων οπλαρχηγών της Ανατολικής Στερεάς, επιτέθηκαν συντονισμένα στο στρατό του Κιουταχή, που αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

5)    Μετά την αδυναμία του Κιουταχή να καταλάβει το Μεσολόγγι ποιος ανέλαβε να το πολιορκήσει;

Το Δεκέμβριο του 1825 ο Ιμπραήμ έφτασε στο Μεσολόγγι για να ενισχύσει τα οθωμανικά στρατεύματα και ανέλαβε την αρχηγία της πολιορκίας. Η πολιορκία οργανώθηκε καλύτερα και ο αποκλεισμός της πόλης έγινε πιο στενός.

6)    Γιατί στη φάση αυτή δεν μπορούσαν να βοηθήσουν το Μεσολόγγι οι ελληνικές δυνάμεις;

Χωρίς οργάνωση και οικονομικούς πόρους, οι ελληνικές δυνάμεις αδυνατούσαν να κινηθούν από ξηράς εναντίον των πολιορκητών, ενώ τα ελληνικά καράβια που επιχείρησαν να πλησιάσουν, απέτυχαν παρά τις προσπάθειες τους.

7)    Ποια η κατάσταση των πολιορκημένων στη φάση αυτή και ποια η απόφαση τους;

Οι πολιορκημένοι εξαντλήθηκαν από τις μάχες, τις ασθένειες και την έλλειψη τροφής και πολεμοφοδίων και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη με μυστική βραδινή έξοδο.

8)    Ποιο ήταν το σχέδιο της εξόδου των πολιορκημένων και πότε πραγματοποιήθηκε;

Το σχέδιο προέβλεπε να χωριστούν σε τρία σώματα και οι ένοπλοι θα προστάτευαν ανάμεσά τους τα γυναικόπαιδα, ενώ όσοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, θ’ αντιστέκονταν μέσα στην πόλη ανατινάζοντας πυριτιδαποθήκες. Η έξοδος πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 10ης Απριλίου του 1826, ξημερώνοντας Κυριακή των Βαΐων.

9)    Πέτυχε το σχέδιο της ηρωικής εξόδου των πολιορκημένων; Γιατί;

Το σχέδιο τους δεν πέτυχε, γιατί είχε γίνει γνωστό και ο εχθρός αγρυπνούσε και τους περίμενε. Κι ενώ τα δύο σώματα τραβούσαν μπροστά να περάσουν πολεμώντας μέσα από το εχθρικό στρατόπεδο, στο τρίτο σώμα ακούστηκαν φωνές: «Οπίσω, οπίσω μωρέ παιδιά», που προκάλεσαν μεγάλη σύγχυση και πανικό. Τα γυναικόπαιδα οπισθοχώρησαν προς την πόλη, όπου στο μεταξύ είχαν εισβάλει οι Τούρκοι. Πολλοί ήταν συγκεντρωμένοι στην μπαρουταποθήκη και, όταν μπήκαν μέσα και οι Τούρκοι, ο γερο-πρόκριτος Χρίστος Καψάλης έβαλε φωτιά και τινάχτηκαν όλοι στον αέρα. Η πόλη κυριεύτηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Τα γυναικόπαιδα που αιχμαλωτίστηκαν, πουλήθηκαν ως σκλάβοι.

10)Η αντίσταση και η πτώση του Μεσολογγίου πώς διαδόθηκαν στη Ευρώπη;

Η αντίσταση και η πτώση του Μεσολογγίου διαδόθηκαν στην Ευρώπη μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ένας από αυτούς, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός από τη Ζάκυνθο, έγραψε το έργο « Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

11)Πώς βοήθησε το Μεσολόγγι τον Αγώνα;

Το Μεσολόγγι, με τη γενναία αντίστασή του έναν ολόκληρο χρόνο, βοήθησε αποφασιστικά τον Αγώνα. Η θυσία του κέρδισε το θαυμασμό όλων των λαών της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις τους αναγκάστηκαν να επέμβουν και να πιέσουν το Σουλτάνο να σταματήσει τον πόλεμο.

e-selides

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.