Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ... Σπαγκέτι "aglio e olio"


ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ ανήκει στην Ιταλία και η πόλη Καμπιόνε ντ'Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στις κλιματολογικές συνθήκες από τόπο σε τόπο, αν και γενικά το κλίμα της είναι ήπιο, εύκρατο και, κυρίως σαν χώρα που βρέχεται από τη Μεσόγειο, παρουσιάζει την ιδιομορφία του μεσογειακού κλίματος. Σαν μόνη εξαίρεση είναι το κλίμα της κοιλάδας του Πάδου που είναι ηπειρωτικό, με ψυχρό χειμώνα και πολύ θερμό καλοκαίρι και βροχές σ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Η ιταλική κουζίνα (ή σωστότερα, ένα τμήμα της) έχει καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο, συχνά υποσκελίζοντας σε προτίμηση ακόμα και εθνικές κουζίνες ...Πρωταγωνιστεί, βεβαίως, το τρίπτυχο «ζυμαρικά-πίτσα-ριζότο», που συνήθως απέχει από τις αυθεντικές εκδοχές και σίγουρα δεν εκπροσωπεί την κουζίνα αυτή στο σύνολό της. Την αυθεντική ιταλική κουζίνα δύσκολα τη μαθαίνεις εκτός Ιταλίας, κυρίως γιατί στηρίζεται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες κάθε περιοχής της «Μπότας» και ακολουθεί πιστά τις εποχές.Πέρα από αυτό, αν προσέξουμε πώς μαγειρεύουν οι Ιταλοί στη χώρα τους, θα διαπιστώσουμε πόσο σεβασμό τρέφουν για τα παραδοσιακά τους πιάτα, που μεταφέρουν πιστά από γενιά σε γενιά, ακόμα και τα πιο ταπεινά, και με περηφάνια προσφέρουν στα εστιατόρια και τις τρατορίες τους, είτε είναι ένα ριζότο με πολύτιμη τρούφα της Άλμπα, είτε τα βενετσιάνικα καβούρια είτε μια ταπεινή αλλά τόσο νόστιμη σπαγκετάδα «όλιο ε άλιο» της Νάπολης.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ :

Σπαγκέτι "aglio e olio"


Υλικά :
500 γρ. σπαγκέτι
4 σκ. σκόρδο
150 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, στεγνό
Λίγη καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Βάζουμε τα σπαγκέτι να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό, προσέχοντας να μείνουν λίγο σκληρά (υπολογίζουμε ότι συνεχίζουν να μαλακώνουν καθώς ανακατεύονται με τη σάλτσα τους).

Ενώ βράζουν τα σπαγκέτι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο, κομμένο σε φετάκια. Ανακατεύουμε μέχρι να κοκκινίσει και να μυρίσει.

Προσθέτουμε το μαϊντανό και την πιπερίτσα, αφήνουμε μισό λεπτό και ρίχνουμε τα στραγγισμένα σπαγκέτι. Προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με δύο κουτάλια ή σπάτουλες, σε δυνατή φωτιά, για μισό λεπτό. Σερβίρουμε αμέσως.

Τα "άλιο ε όλιο" δεν σερβίρονται παραδοσιακά με τυρί. Όμως τους ταιριάζει, και μπορούμε να προσθέσουμε παρμεζάνα ή πεκορίνο, κάνοντας το πιάτο πιο πλούσιο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΡΑΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.