Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΓΙΑ ..... ΒΑΚΑΛΑΟ


H Πορτογαλία βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου στην νοτιοδυτική Ευρώπη. Βόρεια και ανατολικά συνορεύει με την Ισπανία ενώ νότια και δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η χώρα περιλαμβάνει και δύο αρχιπελάγη στον Ατλαντικό, τις Αζόρες και την Μαδέρα. Έχει έκταση 92.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 10.707.924 κατοίκους, με βάση τις εκτιμήσεις του 2009, Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Λισαβόνα.

 Η Πορτογαλία είναι μια χώρα με μεγάλη περιφερειακή πολυμορφία. Η περιοχή με καταπράσινα δάση και βουνά στο βορρά και το κέντρο είναι σε αντίθεση με τις άνυδρες πεδιάδες, ακτές και παραλίες στα νότια. Σε γενικές γραμμές, στη χώρα κατά τη διάρκεια του έτους υπάρχει περισσότερο από ένα εύκρατο κλίμα με πολύ ζεστά καλοκαίρια, ζεστή άνοιξη και το φθινόπωρο και σχετικά ήπιους χειμώνες. Το καλοκαίρι φέρνει ιδανικές συνθήκες για ηλιοθεραπεία και πολλές ηλιόλουστες ημέρες μεταξύ τους, με θερμοκρασίες που κατά μέσο όρο 28 ° C, και συχνά πάνω από 30 βαθμούς. Η Πορτογαλία παράγει κυρίως ελαιόλαδο και κρασί.
Το εθνικό φαγητό των πορτογάλων είναι ο βακαλάος, μαγειρεμένος με εκατοντάδες συνταγές
Το λάδι το σκόρδο και τα αρωματικά είναι στο φόρτε τους στην τοπική κουζίνα. Η τυπική και πασίγνωστη σούπα, είναι η galdoverde, με λαχανικά και η arcoda με ψωμί και σκόρδο.

Βακαλάος αλά Πορτογαλία

Υλικά                                     
βακαλάος σε φιλέτα (5-6 κομμάτια)                
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεσαία κρεμμύδια
2 χούφτες μαϊντανό
ελαιόλαδο-αλάτι-πιπέρι
σάλτσα: λάδι-λεμόνι-μουστάρδα ανακατεμένα


Ρίχνουμε λίγο λάδι στα φιλέτα βακαλάο που έχουμε ξεπαγώσει και τα βάζουμε στο προθερμασμένο τεπανιάκι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι που έχουμε κόψει σε ροδέλες και το σκόρδο ψιλοκομμένο.

Γυρνάμε και από τις δύο πλευρές. Ενδιάμεσα, με την κουτάλα χωρίζουμε τον βακαλάο σε μικρά κομμάτια, με προσοχή να μην χαράξουμε το σκεύος. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με την σάλτσα, απλά και γρήγορα!
ΛΙΑΠΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.