Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΚΕΦ.8 ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ

Γ.ΣΟΥΔΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1)    Ποιες από τις επιχειρήσεις του ελληνικού στόλου ξεχωρίζουν;
Ξεχωρίζουν αυτές του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο μπουρλοτιέρης από τα Ψαρά πραγματοποίησε πολλές παράτολμες αποστολές που ανάμεσά  τους ξεχωρίζει η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι της Χίου τον Ιούνιο του 1822.

2)    Τι ήταν τα πυρπολικά ή μπουρλότα;
Ήταν μικρά σκάφη, γεμάτα με εκρηκτικά υλικά, που τα άναβαν και στη συνέχεια τα έσπρωχναν προς τα εχθρικά καράβια για να τα κάψουν. Έτσι αντιμετώπιζαν οι Έλληνες καπετάνιοι τα μεγαλύτερα σε όγκο τουρκικά και αιγυπτιακά πολεμικά , μια και τα πλοία που διέθεταν ήταν κυρίως εμπορικά. Κατά την επανάσταση του 1821, οι Έλληνες ναυτικοί τελειοποίησαν την κατασκευή των πυρπολικών και τα επάνδρωσαν με ριψοκίνδυνους εθελοντές , τους μπουρλοτιέρηδες.

3) Πώς δρούσε το πυρπολικό;
Στην αρχή το πυρπολικό πλησίαζε αθόρυβα το εχθρικό πλοίο, τη νύχτα, και το εμβόλιζε, δηλαδή το χτυπούσε και του άνοιγε τρύπα με έμβολο ή προσδενόταν επάνω του με γάντζους.. Κατόπιν οι μπουρλοτιέρηδες το εγκατέλειπαν, ενώ ο κυβερνήτης έφευγε τελευταίος ανάβοντας το φιτίλι με δαυλό.

4)    Σε ποιες άλλες επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν τα πυρπολικά και πώς;
Χρησιμοποιήθηκαν αργότερα και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ναυμαχίες. Συνήθως προπορεύονταν από τον υπόλοιπο στόλο, επέλεγαν το στόχο τους και πραγματοποιούσαν επιθέσεις με ελιγμούς. Η εμφάνισή τους προκαλούσε τρόμο στα εχθρικά καράβια. Από τις 59 συνολικά επιχειρήσεις πυρπόλησης, οι 39 είχαν επιτυχία.
5)    Ποιος χρησιμοποίησε πρώτος το πυρπολικό και πού;
Πρώτος χρησιμοποίησε πυρπολικό ο Ψαριανός Δημήτριος Παπανικολής, το Μάιο του 1821 στη ναυμαχία της Ερεσσού( περιοχή της Λέσβου).

6)    Ποιες ήταν οι κυριότερες ναυτικές επιχειρήσεις, στις οποίες πήρε μέρος ο Κανάρης;
Ο πιο γνωστός για τη δράση του ήταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης από τα Ψαρά. Όταν άρχισε η  Επανάσταση, εγκατέλειψε το εμπορικό ναυτικό, όπου ήταν πλοίαρχος και πήρε μέρος σε καταδρομές εναντίον των Τούρκων.
 Α)Τον Ιούνιο του 1822 ανατίναξε με το πυρπολικό του στο λιμάνι της κατεστραμμένης Χίου τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, στην οποία βρήκαν το θάνατο ο αρχιναύαρχος Καρά Αλής με περίπου 2.000 Οθωμανούς ναύτες και στρατιώτες που γιόρταζαν το Μπαϊράμι, τη  μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων. Ήταν η εκδίκηση των Ελλήνων για την καταστροφή της Χίου.

Β) Τον Οκτώβρη του 1822 ο Κανάρης πυρπόλησε στην Τένεδο την αντιναυαρχίδα του νέου Τούρκου ναυάρχου, με αποτέλεσμα ο τουρκικός στόλος να κλειστεί στην έδρα του στα Δαρδανέλια.

Γ) Το 1824 ο Κανάρης κατέστρεψε δύο ακόμη τουρκικά πολεμικά πλοία στη Σάμο και τη Μυτιλήνη, ενώ το 1826 τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον μιας τουρκικής φρεγάτας και κινδύνεψε να αιχμαλωτιστεί.

Δ) Τον Αύγουστο του 1825 ο Κανάρης είχε προτείνει να πυρπολήσουν οι Έλληνες τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στη βάση του, στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με το σχέδιό του, τρία πυρπολικά και δύο πολεμικά καράβια κατευθύνθηκαν προς την Αίγυπτο και πλησίασαν την Αλεξάνδρεια. Στο λιμάνι μπήκε μόνο αυτός με το πυρπολικό του, αλλά αναγκάστηκε να του βάλει πρόωρα φωτιά , καθώς ο ευνοϊκός άνεμος είχε κοπάσει και η επιχείρηση είχε γίνει αντιληπτή από ένα γαλλικό πολεμικό, που άρχισε να τους κανονιοβολεί.

7)    Ποια η πορεία του Κανάρη μετά την Απελευθέρωση;
Μετά την Απελευθέρωση, ο Κανάρης διορίστηκε αρχηγός του στόλου των πυρπολικών. Αργότερα έγινα ναύαρχος, φτάνοντας μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού. Το ελληνικό κράτος, για να τον τιμήσει, έδωσε το όνομά του σε τρία πολεμικά σκάφη.
  
ΠΗΓΗ e-selides

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.