Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ







ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γ.ΣΟΥΔΙΑΣ



1)    Ποιος ήταν ο Δράμαλης;

Ο Δράμαλης ήταν πασάς της Λάρισας με μεγάλη στρατιωτική πείρα. Αφού κατέστειλε τα επαναστατικά κινήματα στο Πήλιο, στα Άγραφα και στον Ασπροπόταμο, διορίστηκε αρχηγός της εκστρατείας στην Πελοπόννησο για να καταπνίξει την ελληνική επανάσταση.

2)    Πώς κινήθηκε ο Δράμαλης την άνοιξη του 1822;

Την άνοιξη του 1822 ο Δράμαλης, αφού συγκέντρωσε στην Υπάτη 18.000 στρατιώτες( πεζούς και ιππείς), πυροβόλα και εκατοντάδες μεταφορικά ζώα, κατευθύνθηκε νότια. Πυρπόλησε τη Θήβα και μέσω των Μεγάρων πέρασε με την πολυάριθμη στρατιά του στην Κόρινθο. Από εκεί έφτασε μέχρι το Άργος χωρίς να συναντήσει αντίσταση.

3)    Πώς κινήθηκαν οι Έλληνες για να τον αντιμετωπίσουν;

Ο Κολοκοτρώνης μαζί με άλλους αγωνιστές έθεσε υπό τον έλεγχο του τις διαβάσεις και τα περάσματα, απομονώνοντας τη στρατιά του Δράμαλη στην πεδιάδα της Αργολίδας. Ταυτόχρονα μέσα στο φρούριο του Άργους κλείστηκαν ένοπλοι με αρχηγούς το Δημήτριο Υψηλάντη και το γιο του Κολοκοτρώνη, τον Πάνο. Οι επαναστάτες εφάρμοσαν την τακτική της «καμένης γης» σύμφωνα με την οποία κατέστρεφαν σκόπιμα τις καλλιέργειες και αφάνιζαν τα ζώα, ώστε να εμποδίζεται ο ανεφοδιασμός του εχθρού. Έτσι, και τώρα έκαψαν τα γεννήματα και τα αποθηκευμένα σιτηρά.

4)    Ποια θέση κατέλαβε ο Κολοκοτρώνης και ποιοι πήγαν μαζί του για να βοηθήσουν;



Ο Κολοκοτρώνης κατέλαβε τα στενά των Δερβενακίων με 2.500 πολεμιστές, κρύβοντας μέσα σε θάμνους 800 από αυτούς. Κατέφθασαν για να τον βοηθήσουν και  άλλοι οπλαρχηγοί όπως ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας και ο αδελφός του, Νικήτας Φλέσσας.

 5)    Τι γνωρίζεις για τη μάχη στα Δερβενάκια;

Οι Τούρκοι επειδή είχαν εξαντληθεί από την πολιορκία του κάστρου, από την έλλειψη τροφής και τις ασθένειες, αποφάσισαν να γυρίσουν στην Κόρινθο, αλλά όλοι οι δρόμοι προς τα εκεί  είχαν καταληφθεί από τις ελληνικές δυνάμεις. Έτσι ο τουρκικός στρατός παγιδεύτηκε στα Δερβενάκια, όπου στις 26 Ιουλίου έγινε φονική μάχη. Όσοι κατάφεραν να σωθούν κατέφυγαν στην Κόρινθο. Στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν πολλά λάφυρα, ενώ ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος.

6)    Ποιο ήταν το τέλος του Δράμαλη;

Ο Δράμαλης έχοντας χάσει το 1/5 του στρατεύματος του, πολεμικό υλικό και πολλά ζώα, πέθανε από τη λύπη του στην Κόρινθο. Η Επανάσταση για άλλη μια φορά είχε σωθεί

πηγή e-selides

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.