Όλα της Πέμπτης ...εύκολα

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΕΡΜΙΤΑΖ:ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


  • Στην Αγία Πετρούπολη βρίσκεται το μεγαλύτερο μουσείο στο κόσμο και φέρει το όνομα «Ερμιτάζ».

    Η λέξη «Ερμιτάζ» είναι γαλλική, εκ παραφθοράς της ελληνικής λέξης ερημητήριο. Με τον όρο αυτό οι Γάλλοι αποκαλούσαν οποιαδήποτε εξοχική ή απόκεντρη κατοικία. Στη Γαλλία το πιο γνωστό ερημητήριο κτίστηκε το 1225 από τον ιππότη Γκάσπαρ ντε Σπέριμπεργκ και ήταν ένας παλιός πύργος στην αριστερή όχθη του Ροδανού, στη πεδιάδα Μονμαρσύ.

    Το μουσείο φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτηρίων στις όχθες του ποταμού Νέβα. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000.

    Το μουσείο ιδρύθηκε ουσιαστικά το 1764 από τη Μεγάλη Αικατερίνη και την αρχιτεκτονική επίβλεψη του Γάλλου αρχιτέκτονα Βαλλέν ντε λα Μοντ ενώ συγχρόνως απέκτησε μαζικά 200 έργα ζωγραφικής. Τα έργα αποτελούσαν ιδιωτική συλλογή της αυτοκράτειρας και διατηρούνταν στα Χειμερινά Ανάκτορα.

    Μετά το θάνατο της αυτοκράτειρας, ο διάδοχός της Πέτρος Α, εγκατέλειψε τα χειμερινά ανάκτορα ως αυτοκρατορική κατοικία αδιαφορώντας μάλιστα και για την ενίσχυση του μουσείου εμπλουτίζοντας τη συλλογή του μόνο με δύο νέους πίνακες.

    Την περίοδο της Ρωσικής Επανάστασης το Ερμιταζ υπέστη σημαντικές καταστροφές ενώ τη διετία 1932-1934 έργα από τις συλλογές του πωλήθηκαν. Εκτιμάται ότι 2.880 πίνακες κλάπηκαν και ένα μικρό μέρος εξ αυτών συμμετείχαν σε δημοπρασίες, μεταξύ αυτών και πίνακες που θεωρούνται σήμερα κλασικοί.



    Τα τελευταία χρόνια, από το 1994 και έπειτα το μουσείο απέκτησε και πάλι τη παλιά του αίγλη. Τον Ιούνιο του 2000, υπογράφτηκε συμφωνία μελλοντικής συνεργασίας του Ερμιτάζ με το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, ενώ στις 25 Νοεμβρίου του 2000, εγκαινιάστηκε ειδική πτέρυγα στο ανάκτορο Σόμερσετ του Λονδίνου, με έκθεση έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ.

    Δεκατρία χρόνια μετά, το μουσείο  είναι το παλαιότερο μουσείο στο κόσμο και ίσως το πιο εντυπωσιακό ανά τον κόσμο.
    ΠΗΓΗ: touristorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.